Spaans Engels
Door: Dico Verschure
Blijf op de hoogte en volg Dico
18 Augustus 2013 | Italië, Reggio nell'Emilia
Goed de laatste dagen zijn inzicht. De laatste scenario's zijn gespeeld. De laatste lessen zijn geweest en de 'compagnies' gaan binnenkort gevormd worden.
Maandag a.s. Liggen al onze foto's op de grond in het theater. Er zullen vier of vijf groepen gevormd worden met elk een ander scenario.
Met in elk scenario alle personages.
'In scenario één hebben we een Capitano nodig.'
-Scant alle foto's langs, kiest een foto en voilá daar hebben we onze eerste Capitano.-
We hebben de afgelopen drie weken in twee verschillende groepen gewerkt. Je had groep A en B. Deze worden in de laatste week ook gemengd. Je krijgt dus een interessant aanbod van verscheidenheid in de groepen. Wellicht heb je met één van de personen in de andere groep nooit samen gewerkt of nauwelijks gesproken.
Het is voor mij nog niet geheel duidelijk op basis waarvan de groepen worden gekozen. Waar ik lang dacht dat taal geen obstakel moest zijn bij commedia begin ik langzaam te twijfelen en verwacht ik dat mensen met de zelfde taal meer bij elkaar gezet gaan worden.
Het schijnt ook zo te zijn dat onze groot meester Fava, veel kan onthouden en als hij jou foto ziet weet welk personage jij zo leuk speelde in de afgelopen weken.
Gister heb ik mijn laatste scenario moeten spelen. De scenario's waren altijd een zware opgaven. Echter de eerste keer en gister de laatste waren uiterst fijn om te maken en te creëren. Helaas is er gister in onze groep een groep 'Spaans' en een groep 'Engels' ontstaan. Nou zat dat er altijd wel al in, maar ging het mengen nog soepel en gemeend.
Gister was er zonder enkel overleg al een groep gemaakt en kreeg ik het gevoel dat ik in een restgroep was beland.
Nou ben ik Dico en heb ik direct dit verschijnsel aangestipt. Bij een aantal Spaans sprekende droop de schaamte van het gezicht af. Er werd op dat moment niets aan gedaan. Hier een daar een slaak van: 'Eh de groepen waren nog niet gemaakt hoor.'
Gelukkig ging het proces zo goed, en stond er een mooi resultaat met hier en daar een paar open doekjes bij de presentatie. Met na afloop een Spaanse dame die haar verontschuldiging kwam aanbieden.
Ik ga alvast aftellen, nog een paar dagen!